Sony HW30ES


Eerder dit jaar wist Sony vriend en vijand te verbazen met de introductie van de VW90, het paradepaardje in de stal, deze projector legde de lat in Home Cinema land weer een heel stuk hoger door snellere panelen, een meer dan behoorlijk goed werkende motion flow, een haarscherp en zeer dynamisch plaatje ondanks de wat lagere lichtopbrengst en 3D.

Over de 2D kwaliteit van de VW90 konden we toen kort en bondig zijn, dit was de te kloppen projector, op vlak van 3D prestaties waren de meningen op zijn minst gezegd wat verdeeld.
Persoonlijk heb ik mij bij de VW90 steeds geërgerd aan de crosstalk die naar mijn bescheiden mening meer aanwezig was dan bij de concurrerende JVC RS50, echter de 240Hz panelen, de motion flow en het algemene plaatje dat de VW90 neer kon zetten was dan weer een pluspunt.
Voor mij kwam het er op neer dat waneer ik 3D wou kijken naar de JVC greep en in 2D de Sony de voorkeur gaf, niet echt ideaal natuurlijk ;-).

Het nieuws dat Sony een mid range projector op de markt ging brengen die bijna alles aan boord had net als zijn grote broer en met een verbeterde technologie wat 3D betreft kon ons dan ook alleen maar zeer nieuwsgierig maken.

Wat voor nieuws heeft de Sony HW30ES ons te bieden ?

De belangrijkste verbeteringen wat 3D betreft;

1) Dynamic lamp power control
In eerste instantie een verbeterde weergave voor het 3D gebeuren, kort samengevat komt het hier op neer, op het ogenblik dat de shutter van de bril opengaat wordt de lamp geboost waardoor er een stuk meer lichtopbrengst is in 3D.
De eerste vraag die ik dan ook stelde aan Dhr Kin Loon Chit (ja de man heet echt zo ) was of dit geen nefaste gevolgen heeft voor de levensduur van de lamp.
Het antwoord, neen, de lamp die in de HW30 wordt gebruikt is speciaal voor deze technologie ontworpen en is dus niet dezelfde als die in de VW90, de levensduur zou hierdoor niet beïnvloed worden.

2) Nieuwe brillen waarbij geen gebruik meer moet worden gemaakt van de extra filters zoals dat bij de VW90 het geval was.
De brillen zitten een stuk aangenamer dan hun voorgangers en hebben wat minder last van reflectie door het weglaten van het extern filter, ook wat lichtopbrengst betreft scoren ze beter al is de winst niet zo spectaculair.
USB herlaadbaar, dus geen geklooi meer met batterijen.

3) 240 Hz panelen, deze waren uiteraard ook aanwezig bij de VW90 maar in een middenklasse projector van dit prijskaartje nog nergens te vinden.
De panelen zijn tov de VW90 ook verbeterd, de opening tussen de pixels is kleiner geworden van 0,25 naar 0,2 micr.m waardoor het contrast zou stijgen met 15% en brigtness met 20%

4) twee volledige afzonderlijke menu’s eentje voor 2D gebruik en eentje voor 3D.

5) 2d naar 3D conversie ( heb ik al veel slechter zien werken dus voor de liefhebbers ;-)

6) Ondersteuning van 720P SBS wat niet het geval was bij de VW90

In 2D minstens één zeer belangrijke functie

1) Een volledig colour management menu, wat zeer belangrijk is Sony heeft nu ook de luminantie per kleur toegankelijk gemaakt in het CMS iets wat zelfs in de duurdere VW90 niet het geval is.
Ook de benamingen kleur, saturatie en tint zijn eindelijk zoals het hoort ;-)

Verder alle andere tools zoals gray scale, gamma enz aanwezig, een volledig overzicht en een technisch meer accurate review met de nodige metingen kan ik pas geven binnen een dikke week waneer we onze eigen demo in huis hebben.

En dan nu het belangrijkste, de kijkervaring ;-)

Eerlijk is eerlijk ik was na de eerste paar minuten reeds verkocht, er werd geprojecteerd op ongeveer 3M breed, wat voor de meeste Home cinema projectoren zelfs in 2D al kantje boordje is.
Er zijn tal van 3D fragmenten bekeken, gaande van zeer helder tot donker, de projector stond hierbij in een preset stand op 6500 Celvin zonder extra contrast of andere truukjes, behalve uiteraard de dynamic lamp modus.
Het resultaat kon mij zeer bekoren, een helder beeld zonder cross talk met zeer vloeiende bewegingen een mooie dynamiek en bij wijlen waanzinnige diepte.
Ik ben zeer benieuwd wat dit op een 2m40 scherm in onze demo ruimte gaat geven.

Maar goed, de 2D prestaties blijven voor de meeste liefhebbers voorlopig toch prioriteit, ook daar stelt de Sony mij voorlopig niet teleur, al geef ik toe dat we een behoorlijk stuk van Transformers hebben bekeken, niet echt een referentie naar kleur en contrast ;-)
Ook hier toch één opmerking wat een bak licht (dynamiek) ik ben benieuwd naar de meting wat lichtopbrengst betreft, ook al doet 1300 lumen niet vermoeden dat dit een lichtkanon is de visuele perceptie doet in ieder geval anders vermoeden.

Uiteraard wil ik met onze eigen demo de tijd nemen om het toestel perfect te bekijken , wat dieper in het verhaal te duiken, de nodige metingen te doen en alles wat van naderbij te bekijken.
Echter één ding staat voor mij vast, met datgene wat ik nu heb gezien en het prijskaartje dat aan deze HW30 hangt is dit voor mij op dit ogenblik een waanzinnig mooie toestel dat voorlopig geen concurrentie heeft.

Het valt natuurlijk af te wachten wat de andere merken zoals Epson en JVC tegen het najaar op de markt gaan brengen maar dit is er alvast eentje dat kan tellen.

Wat klanten zeggen

Jullie realisatie is echt top! Wij zijn super tevreden. 😁.

 

 

Koen - Erpe-Mere België

Persoonlijke aanpak door gepassioneerde mensen, perfecte service ook na verkoop.

Yoshi - Maaseik - België

Het resultaat mag er "echt" zijn en 3D is Top !!

 

Johan DB - Hever - België

We hebben gisteren de eerste film gekeken. Perfect!

Jons uit Hoeilaart - België

Jullie hebben iets geweldig gemaakt en we zijn uitermate tevreden.

Bert uit Hamme - België