Dolby Atmos & Onkyo - Cinedream op invitatie

Dat we bij Cinedream steeds op de eerste rij staan om jullie nieuws te brengen van alles wat Home Cinema te bieden heeft, dat weten jullie ondertussen wel.

Niet alleen volgen we met argusogen de ontwikkelingen op de consumenten markt maar we kijken ook altijd wel uit naar wat voor nieuwigheden de grote jongens van de pro; Bioscoop uit hun mouw weten te schudden.

 

Het deed ons dan ook veel plezier dat we een paar weken geleden een uitnodiging van Onkyo in de bus kregen voor een bezoek aan de Dolby Laboratories in Londen, er was nl bijzonder nieuws te melden ;-)

 

 

Eerst even een kleine terugblik,

In 2012 brachten we een bezoek aan de CineEurope Convention in Barcelona, daar maakten we voor het eerst kennis met wat volgens verschillende bronnen een nieuwe revolutionaire manier zou zijn om de geluidsbeleving bij het film kijken naar een ongekend niveau te tillen, 3D geluid  onder de naam; DOLBY Atmos.

Toen reeds stelden we de vraag of er ooit een systeem zou komen voor Home Cinema, op dat moment was het antwoord dat het nog wel even zou duren, en zie hier in 2014 is het zover ;-)

 

Voor we verder gaan toch een kleine uitleg over wat nu dit nieuwe systeem nu zo anders maakt tov een klassieke 5.1 of andere vorm van surround opstelling.

Kort uitgelegd komt het er op neer dat bij het klassiek afmixen van een 5.1 signaal bepaald wordt uit welk van de 5 kanalen een bepaald geluid moet worden weergegeven,  dit heef zeker in een bioscoop behoorlijk wat nadelen.

Als je even rondkijkt in een filmzaal zal je merken dat er behoorlijk wat luidsprekers tegen de wanden hangen, in een wat grotere zaal zijn speaker setups van 30 en meer geen uitzondering.

Vergis je echter niet 30 speakers wil uiteraard niet zeggen dat er 30 verschillende kanalen aanwezig zijn, het grote aantal is gewoon nodig om iedereen op welke zitplaats dan ook de juiste beleving te kunnen geven.

Maw, kort door de bocht komt het er op neer dat door alle luidsprekers van bvb de rechter zijwand hetzelfde rechter surround geluidsspoor wordt weergegeven.

 

Dat is nu net waar het grote verschil zit tussen het klassieke verhaal en het nieuwe Atmos systeem, Atmos maakt het mogelijk om af te stappen van welk geluid er naar welk kanaal wordt gestuurd, geluid wordt nu als een object in de ruimte beschouwd en kan op eender welke speaker in de ruimte worden weergegeven.

Bijkomend in het hele gebeuren is de introductie van de zgn “overhead “ luidsprekers, deze worden in het plafond van de luisterruimte geplaatst, en creeren op die manier een volledige “sound bubble”

 

Met atmos is het nu dus mogelijk om een geluid 360 graden in de ruimte weer te geven zonder”gaten” tussen de verschillende kanalen, het systeem is dermate intelligent dat het kan bepalen over hoeveel speakers een setup bestaat. Op die manier kan de processor exact beslissen op welke luidspreker een bepaald geluid moet worden weergegeven om een zo just mogelijke plaatsing te garanderen.

De klassieke mix van 5.1 en/of 7.1 blijft als basis behouden, daar bovenop komen layers van geluid die de verschillende “objecten” in de Atmos setup weergeven.

 

Uiteraard is bovenstaande uitleg maar een zeer beknopte uitleg van het systeem, binnenkort zal Dolby een white paper publiceren met wat meer in depth info.

Tot zover de wat lange introductie, tijd voor het echte werk het bezoek aan één van de meest gerenommeerde namen uit de geschiedenis van het geluid, Dolby.

 

Alsof het een voorbode was van al het moois dat ging komen was het in Londen een perfecte zomerdag, na een kleine marteling in een bloedhete en overvolle metro stappen we Soho Square op, in de verte blinkt het zilveren en o zo bekende Dolby logo in de zon.

 

Na een warme ontvangst door de mensen van zowel Dolby als Onkyo was het tijd voor het echte werk.

Dat de verwachtingen hoog gespannen waren hoef ik jullie niet te vertellen, een demo krijgen in het hol van de leeuw dat kan niet anders dan de perfectie zijn , en dat was het ook.

Na een korte introductie over wat Atmos nu zo speciaal maakt werden de klassieke Dolby trailers op ons afgevuurd, deze keer uiteraard wel in het aangepaste formaat.

Als er één ding opviel dan was het wel hoe ongelooflijk strak het geluid hier werd neergezet, zelden zo onder de indruk geweest van een paar simpele trailers. Ik val vermoedelijk in herhaling met wat een aantal andere collega’s zullen schrijven of geschreven hebben, maar onze indrukken waren nu eenmaal dezelfde.

 

Daarna wat echt film materiaal, een film die zelfs zonder atmos indrukwekkend was om te zien en horen is en was Gravity. Toen de film in de zalen kwam had ik mijzelf voorgenomen om hem in een Atmos uitgeruste bioscoop te gaan bekijken, helaas is me dat  niet gelukt en daar heb ik nu nog meer spijt van dan voorheen.

Als eerste demo kon dit wel tellen, het stukje dat we konden bekijken situeerde zich in het begin van de film, eerst vrij rustig maar wel bijzonder fraai om te horen hoe de stemmen van de twee acteurs die in de ruimte zweven de hele zaal vullen en mooi geplaatst zijn waar ze horen te zijn.

Alle andere kleine details netjes verdeeld over de aanwezige speakers zonder dat het een “ soepje “ van geluid werd.

Wie de film kent weet wat daarna volgt, moelijk te beschrijven wat de impact was maar alweer veel spijt dat ik deze niet in een Atmos bioscoop heb kunnen bekijken.

 

Dit soort van films is uiteraard zeer dankbaar voor een dergelijk geluidssyteem en de wat meer kritische kijker en luisteraar laat zich dan ook niet zo één, twee, drie overtuigen, dus tijd voor wat minder geweld.

We werden getracteerd op een stukje uit The Secret life of Walter Mitty, niet direct een film waarvan je spectaculaire geluidseffecten zou verwechten.

De scene die gekozen werd was het stukje waar Walter in een diner zit en zijn tegenspeelster het nummer Ground Controll to Major Tom op gitaar inzet waarop hij vervolgens buiten loopt in een helicopter stapt en vertrekt.

De hele tijd speelt het nummer maar de camera volgt het personage van binnen naar buiten, in de heli enz. De toon, plaatsing en mix van het hele gebeuren deed mij werkelijk kippenvel krijgen, het beste bewijs dat je geen overdaad aan actie nodig hebt om te genieten van een Atmos mix.

 

Uiteraard maakte iedereen wel de opmerking dat we in één van de best uitgeruste Atmos theaters ter wereld zaten, dat is natuurlijk niet helemaal de juiste manier om een oordeel te vellen maar dat kan je de mensen van Dolby uiteraard moelijk kwalijk nemen ;-)

 

We werden echter wel op onze wenken bediend want direct na deze indrukwekkende demo werden we naar een ruimte gebracht die perfect kon doorgaan voor een gemiddelde HT. De meeste dedicated ruimtes van onze klanten en van de HT forum bezoekers zullen zelfs een stuk groter uitvallen.

Dit is toch wel een zeer belangrijk gegeven, omdat het slagen van een mooie Atmos setup uiteraard heel erg afhankelijk is van de hoeveelheid speakers en de manier waarop alles in de ruimte is opgesteld.

We kregen een demo in twee delen, het eerste deel met dedicated spekers in het plafond, daarna met de door Onkyo ontworpen luidsprekers die het mogelijk maken om een gelijkaardig effect te creeren zonder verbouwingen aan je plafond (later meer)

 

Ik heb getracht om me zo kritsich mogelijk op te stellen bij deze luistersessie, op bepaalde momenten heb ik net zoals een paar andere collega’s de ogen gesloten om mij enkel op het geluid te concentreren en zo te analyseren waar verschilende geluiden vandaan kwamen.

 Zoals de meesten onder de verschillende deelnemers was ook ik erg te spreken over hoe alles klonk zonder gebruik van de plafond speakers, we werden ondergedompeld in een scene uit The Hobbit waar Gollum in de grot zit met Bilbo en op een bepaald ogenblik hoor je hem de hele grot rondhossen, de “ plaats “ waar je hem hoort is ook exact de plaats waar hij zich bevindt, ook hier toch weer een klein kippenvel moment.

 

Is het dan allemaal rozengeur en manenschijn?

Het is voorlopig nog wat voorbarig om hier een sluitend antwoord op te geven.

Waar ik op mijn honger bleef zitten is een demo van een standaard 5.1 HD geluidsspoor dat door de receiver naar een Atmos mix is geconverteerd, want laten we wel wezen voor we optimaal kunnen genieten van een dedicated Atmos mix zijn we alweer een hele poos verder.

 

Verder is het uiteraard heel erg belangrijk over hoeveel speakers je uiteindelijk in je HT kwijt wil, de beperkingen zitten niet alleen in de fysieke plaatsing maar ook in de beperkingen van het aantal uitgangen op je receiver, de zwaarste Onkyo is met 11 kanalen voorlopig het max.

Nu hoor ik iedereen zich wel afvragen of dit geen totale overkill is om in een bescheiden HT ruimte 11 spekers te gaan proppen ?

In een “normale, lees niet Atmos”  setup zou ik dit zeker niet aanbevelen om de eenvoudige reden dat het dan een rommeltje aan geluid zou worden.

Met Atmos is dit echter een heel ander verhaal, net door de hoeveelheid luidsprekers en het afstappen van de klassieke geluidskanalen is het “plaatsen” van het geluid met meer speakers gewoon meer accuraat.

Dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn over het hele gebeuren is zeer zeker een feit,.

Een deel van de vragen die jullie voor ons bezoek aan Londen hebben bezorgd, zijn door ons doorgegeven aan een technicus van Onkyo die bij het hele Atmos gebeuren van bij het begin betrokken is.

Zoals jullie van Cinedream gewend zijn volgen wij dit verhaal van kortbij, we mogen op dit moment echter nog niet alle info vrijgeven omdat het officiele persbericht en de voorstelling voor diezelfde pers nog moet plaatsvinden.

Van zodra we de go hebben mogen jullie ook een korte video reportage van ons bezoek verwachten.

Verder zijn we reeds nu bezig om alle voorbereidingen te treffen om onze demo ruimtes met een Atos set uit te rusten.

Binnenkort ook meer nieuws over de vierde Cinedream Home Cinema Happening waar uiteraard bovenstaand verhaal in geuren en kleuren zal te bewonderen zijn.

 

De zomer is nog maar halfweg maar het komende “Home cinema seizoen” kan voor mij nu reeds niet meer stuk.

We kijken uit naar de IFA in berlijn waarvan we naar goede gewoonte ook weer uitgebreid verslag zullen uitbrengen.

 

Geniet nog van het mooie weer en tot binnenkort in a Home Theatre near you.

 

 

Wat klanten zeggen

Jullie realisatie is echt top! Wij zijn super tevreden. 😁.

 

 

Koen - Erpe-Mere België

Persoonlijke aanpak door gepassioneerde mensen, perfecte service ook na verkoop.

Yoshi - Maaseik - België

Het resultaat mag er "echt" zijn en 3D is Top !!

 

Johan DB - Hever - België

We hebben gisteren de eerste film gekeken. Perfect!

Jons uit Hoeilaart - België

Jullie hebben iets geweldig gemaakt en we zijn uitermate tevreden.

Bert uit Hamme - België