Cinedream TV bezoekt IFA 2012 Berlijn

 

De zomer van 2012 loopt stilletjesaan op zijn einde en dat betekent traditioneel het begin van een nieuw film en Home Cinema seizoen.

Naar jaarlijkse gewoonte stellen de meeste fabrikanten van electronische consumentenproducten rond deze periode hun nieuwe speeltjes voor aan het grote publiek.

Dat is ook dit jaar niet anders, de IFA in Berlijn is reeds jaren de place to be om kennis te maken met al deze eye candy.

Zoals jullie van Cinedream reeds gewend zijn brengen wij een bezoek aan deze beurs om jullie van de nodige info en updates te voorzien. 

Het afgelopen seizoen zijn we echt bijzonder verwend geweest, zowat alle grote merken kwamen met gloednieuwe projectoren op de markt, en daar zaten heel wat pareltjes bij.

Denken we aan de Epson TW6000, TW9000 en de 9000W, de eerste Home Cinema projector met een zeer goed werkende draadloze HDMI verbinding, mooie lichtopbrengst en prima contrast, ook in 3D. 

Bij Sony mochten we eerst de VW90 verwelkomen, daarna kwam de HW30 en niet zoveel later de geupdate versie van de VW90 nl de VW95. Het was ook vorig jaar op IFA dat Sony met trots hun VW1000 voorstelde, de eerste Home Cinema projector met 4K resolutie 4X meer dan wat we tot nu toe gewend waren.

Bij JVC konden we kennis maken met de RS45, RS55 en RS65, JVC tracht met de E shift functie ook een eerste stap te zetten richting 4K, en Panasonic stelde hun PT-AE 5000 voor.

Al deze toestellen maakten gebruik van de nieuwste technologieen waarbij sommigen de lat zeer hoog hadden gelegd en ons ten zeerste konden bekoren,het was dus maar zeer de vraag of er dit jaar grote veranderingen op til stonden.

Los van de projectoren was het eerste wat opviel bij ons bezoek dat zowat alle grote fabrikanten van flatscreens volop inzetten op 4K, ongetwijfeld gaan we de komende maanden overspoeld worden met wat vermoedelijk de nieuwe hype gaat worden.

We starten onze rondvraag bij Epson, een merk dat bij geen enkele Home Cinema liefhebber nog een introductie nodig heeft. Epson had gewoontegetrouw een bijzonder fraaie Home Cinema ruimte neergezet met daarin hun nieuwe TW9100.

 

 

 De TW9100 is een opgesmukte versie van de alom gekende TW9000, echter wel met een aantal zeer leuke upgrades. Zo is de communicatie tussen de 3D brillen en de projector niet meer over infra rood maar gebruikt men het veel stabielere RF systeem.Hierdoor is het uitvallen van de brillen bijna zo goed als nihil, de batterijen zijn vervangen door oplaadbare types wat de gebruisvriendelijkheid zeker ten goede komt.

De helderheid van de projector is opgeschroefd en de contrastverhouding is op papier nu 320000/1 geworden.

Een struikelblok voor velen in de vorige Epson line up was zeer zeker het ontbreken van een goedkoper model met lensshift, met de TW8100 is hiervoor een oplossing gekomen.

Dit toestel is in wezen een copie van de TW9100 maar met een paar kleine aanpassingen waardoor niet de kwaliteit maar wel de prijs naar beneden gaat.

Zo is het toestel wel 3D maar zitten er standaard geen brillen bijgeleverd, wat wel het geval is bij de TW9100.

Verder heeft de TW8100 geen ISF label meegekregen, voor alle duidelijkheid alles is wel degelijk alles aan boord om een ISF calibratie te doen, enkel de licentie (het label) hiervoor is niet aanwezig.

De 8100 heeft ook geen draadloze HDMI verbinding en zal dus via de traditionele kabel moeten worden aangesloten en is enkel in witte uitvoering verkrijgbaar.

 

 

Wij zijn alvast zeer tevreden met het feit dat er nu een relatief betaalbaar instapmodel is waarbij de klant alle mogelijkheden heeft om eventueel later nog voor 3D te kiezen.

De TW6000/6000W heeft ook een nieuw kleedje gekregen en heet nu respektievelijk TW6100 en TW6100W, bij deze toestellen is super resolutie als extra bijgevoegd.

Volgende in de rij was Sony, met de HW30, VW95 en natuurlijk de VW1000 had Sony vorig jaar een zeer sterke reeks neergezet, het zou ons dan ook verbaasd hebben mochten ze met volledig nieuwe line up komen. 

Nochtans was er wel degelijk mooi nieuws te rapen Sony stelde de HW50 voor, in eerste instantie dachten we ook hier aan kleine upgrades maar er is toch wel wat meer aan de hand.

De HW30 had met zijn externe 3D emitter bijzonder veel problemen om de afstand van projector tot scherm te overbruggen waardoor het meestal noodzakelijk was om de emitter vooraan te plaatsen, niet echt handig.

Met de HW50 is dit probleem van de baan, de emitter is nu ingebouwd en sterk genoeg om te reflecteren via het scherm wel maakt Sony hier dus nog steeds gebruik van infra rood techniek.

Het volledige optische blok heeft een ugrade gekregen, resultaat is een hogere lichtopbrengst. (30%)

Wat ons vooral zeer niewsgierig maakt is het feit dat Sony claimt dat ook in de hoogste lichtmodus er een perfecte kleurweergave mogelijk zou moeten zijn iets wat we voorlopig bij geen enkel toestel terugvinden.

Verder is het bereik van de verticale lensshift groter geworden, met 70% zou dit in de meeste ruimtes een perfecte plaatsing mogelijk moeten maken.

Ook de iris werking is verbeterd en last but not least heeft Sony een versie van de Reality Creation die ontwikkeld was voor de VW1000 in de HW50 geimplementeerd.

Deze reality creation wordt nog te vaak verward met een sharpness enhancer, het is echter veel meer dan dat. Daar waar bij een sharpness enhancer extra “randjes” worden gelegd op iedere contrastovergang maakt de Reality creation gebruik van zeer ingewikkelde algoritmes en Sony’s eigen data base om extra informatie te creeren en “verloren beeldinfo” te hercreeren.

Bij de VW1000 konden we dit reeds uittesten en zagen dat het goed was, echter zoals steeds bij beeldverbeteringstechnieken is gebruik met mate hier wel aan te raden.

De eerlijkheid gebied ons om te zeggen dat het toestel zelf nog niet aanwezig was op IFA en we dus ong even geduld moeten oefenen om te zien of Sony de beloften waarmaakt, iets waar we veel vertrouwen in hebben.

De verdere line up van Sony blijft “voorlopig” ongewijzigd, de HW30 blijft in het gamma alsook de VW95 en de VW1000 

 

 

Verder konden we kennis maken met Sony ’s nieuwe parade paardje een 84 inch, jawel 84 inch 4K flatscreen.

 

Uiteraard nog niet voor ieders beurs weggelegd maar wel een plaatje om van te watertanden.

Voor diegenen die in een beperkte ruimte zitten of met zeer veel invallend licht niet tot projecteren toekomen is dit het neusje van de zalm, voor een luttele 15000 euro hangt hij in de huiskamer.

 Panasonic zou een upgrade hebben van hun PT-AE 5000 in de vorm van de PT-AT6000 , jammer genoeg konden we niemand te pakken krijgen om ons wat meer info te verschaffen, jammer.

Bij JVC viel er voorlopig ook absoluut geen nieuws te rapen, het enige wat ons verteld werd is dat er in stilte aan een opvolger gesleuteld wordt, en daar hield het dan ook op. 

Dan maar verder naar de jongens van Dune media players, Dune werpt zich meer en meer op als fabrikant van gebruisvriendelijke en stabiele media players, zij stelden op IFA hun nieuwe line up voor.

Wat voor velen goed nieuws zal zijn is de ondersteuning van 3D ISO support, iets wat tot nu toe op geen enkele media player te vinden was (met uitzondering van de Oppo in een vorige firmware versie) we hebben dit wel niet gedemonstreerd gekregen.

Ook de jongens van Popcorn hour stelden hun C400 voor, ook hier het goede nieuws van 3D ISO support, we kregen een demo en mochten vaststellen dat dit prima werkte.

 

 

De juke box functie heeft bij de C400 een update gekregen, de cover art is in een hogere resolutie gebracht en door het gebruik van een nieuwe processor gaat alles een stuk vlotter.

De opmerking die we maakten over de vorige versie, de C-200 waarbij toch behoorlijk wat problemen ivm stabiliteit en werking optraden werd in ieder geval bijgetreden.

Met de C-300 en C-400 zouden deze problemen van de baan moeten zijn. 

Wegens tijdsgebrek zijn we verder in een sneltempo nog langsheen een aantal andere merken gefietst om wat info te vergaren, binnen een paar dagen mogen jullie ook de volledige video reportage verwachten met oa interviews met de mensen van Sony, Epson, Popcorn hour.

Al bij al weer een boeiende dag maar zoals alle goede dingen in het leven veel te kort ;-) 

Met vriendelijke groeten

cinedream team.

 

 

Wat klanten zeggen

Jullie realisatie is echt top! Wij zijn super tevreden. 😁.

 

 

Koen - Erpe-Mere België

Persoonlijke aanpak door gepassioneerde mensen, perfecte service ook na verkoop.

Yoshi - Maaseik - België

Het resultaat mag er "echt" zijn en 3D is Top !!

 

Johan DB - Hever - België

We hebben gisteren de eerste film gekeken. Perfect!

Jons uit Hoeilaart - België

Jullie hebben iets geweldig gemaakt en we zijn uitermate tevreden.

Bert uit Hamme - België